De voordelen van Corona

januari 2021

Oké, je verklaart mij misschien voor gek met deze titel! Ik weet het en toch weet ik zeker dat die er zijn. Sterker nog het afgelopen jaar was persoonlijk één van mijn betere jaren. Ik kan het woord ‘Corona’ eigenlijk niet meer horen. Het woord op zich zonder zijn lading, ziet er best gezellig uit. Het zou iets te maken kunnen hebben met een feestje, een buitenlandse feestdag, mooie kleding (heb jij ook zo’n mooie Corona-jurk) of misschien zelfs wel aan een lekker biertje 😉

Negatieve lading
Maar nee, het woord Corona heeft een zeer negatieve lading. Het staat voor zoveel wat het afgelopen jaar NIET kon of mocht, het staat voor verlies en pijn. Hoe heftig en ernstig ook, hier gaat dit blog dus niet over. Dit blog gaat over de vóórdelen van Corona. Ik noem er een paar die mijn privéleven het afgelopen jaar prettiger hebben gemaakt:

  • Meer tijd met mijn dochters en hen zien ontwikkelen.
  • Veel, heel veel wandelen, wat goed is voor lichaam en geest.
  • Tijd voor persoonlijke ontwikkeling en rust.
  • Minder sociale verplichtingen.
  • Andere invulling van tijd i.p.v. rennen naar dansles, zwemles en vriendinnetjes.

De voordelen van de crisis
Ook in mijn werk zag ik het afgelopen jaar voordelen van de Corona-crisis. De flexibiliteit waarmee leerkrachten, ouders én kinderen de situatie aan zijn gegaan maakt mij zelfs trots. Ouders leren nieuwe dingen, zoals ‘wat is nou eigenlijk Google classroom’? Ouders zien met welke didactische stof hun kind eigenlijk op school bezig is. En ja ouders, soms is het even diep graven naar al die kennis die je zelf hebt opgedaan op de basisschool of hierna. Leerkrachten ontwikkelen iedere dag nieuwe vaardigheden, het opnemen van Youtube-filmpjes en op een eigen kanaal zetten is er één van, hoe tof is dat?! Of het spelen van online bingo met je hele klas, ik neem er mijn petje voor af.

Mindset
Laten wij kijken naar wat goed gaat, wat wij uit deze crisis kunnen halen en leren. Wellicht heeft het wel een positief effect op de rest van ons leven, wie zal het zeggen? De juiste mindset heeft mij de afgelopen tijd hierbij geholpen en dat is zeker niet altijd makkelijk. Wat zeg je eigenlijk tegen jezelf elke dag? Is dit positief of negatief en hoe beïnvloedt het je gedrag? Jouw inzet is dé weg naar verandering. Kies ervoor om de andere kant van Corona te zien, zonder de ernst te negeren. Kies ervoor om er elke dag weer een feestje van te maken en kies ervoor om het glas halfvol te zien.

Kleiner glas
Lukt dit niet, gooi het dan over in een kleiner glas en je glas wordt vanzelf voller. 😊 Kinderen leren in deze tijd gelukkig hele andere vaardigheden; het omgaan met uitgestelde aandacht, plannen, discipline en nog veel meer. Is dit niet net zo belangrijk, of wellicht nog belangrijker?

Ja, Corona is verdrietig, verschrikkelijk én ongekend heftig, daar wil ik niets aan af doen. Zorg dat je hiernaast alleen ook aandacht hebt voor al het kleins wat wel lukt en kan!


Lieve groet,

Danielle van Meenen

Hoe ben ik hier aanbeland?

oktober 2020

 

Jaaaa…….het is zover! Na jaren van dromen, de ideale tijd bepalen én meegesleurd worden door de waan van alledag is het dan zover: ik open mijn eigen praktijk! Toen ik in 2004 mijn passie voor het onderwijs ontdekte, werd ook al snel de wens van een eigen praktijk geboren. Toen nog zonder enorme rugzak vol kennis en ervaring. Door de jaren heen heb ik veel nagedacht over mijn eigen praktijk, met mijn eigen visie, aanpak én niet te vergeten fantastische ouders en kinderen om te helpen. Toch leek het iedere keer zo ver weg!

Maar nu is het dan toch zover!
Zoals jij misschien ook om je heen hoort en/of zelf voelt, is de Corona-crisis, de bijbehorende maatregelen én de Lockdown, een bizarre tijd voor iedereen. Voor mij was, met name de Lockdown, ook een tijd van bezinning. Veel van het sociale leven viel weg, je was aangewezen op je eigen gezin, huis, werk (als je daar al heen kon). Tijdens deze periode heb ik veel gewandeld, dit deed ik altijd al maar nu was het vaak het enige 'uitje' van de dag. Zoals zo vaak, merkte ik dat ik in de natuur tot rust kom, ruimte heb om na te denken én nieuwe doelen voor mijzelf kan stellen. Als ik de kennis en vaardigheden heb én de wens om een eigen praktijk te starten, waarom dan niet juist nú?! Wat nu als ik niet langer wacht maar het gewoon ga doen? Wat nu als ik mijn hart achterna ga? Wat nu als ik daadwerkelijk die kinderen kan helpen die dit zo nodig hebben?

 

En daar ben ik dan!!

Welkom bij Kinderpraktijk Veerkracht!

 

Lieve groet,

Danielle van Meenen